Vrienden van Domari

21-02 2020 | Bezoek aan “Domari Center” tijdens de 1e week november 2019

Bezoek aan “Domari Center” tijdens de 1e week november 2019

Om alle indrukken weer te geven is gewoon onmogelijk. Daarom hierbij enkele.

Het was deze week qua temperatuur warm. Als altijd ook een warm Welkom door Amoun. Ik was er nog maar net en toen er een groep, ongeveer 25 personen, Joodse bezoekers kwamen. De gids, Daliah, ziet het als haar roeping zoveel mogelijk joodse groepen in contact te brengen met het Domari Center, zodat ze op de hoogte zijn dat er Zigeuners onder hen leven en op welke wijze. Want nog altijd is dit voor merendeel bij de Joodse bevolking onbekend. Op welke wijze Daliah op de hoogte was van het Center heb ik vergeten te vragen. Deze groep kwam uit de wijde omgeving van Tel- Aviv en maakten een dagtocht naar Jeruzalem. Al met al brengt zo’n bezoek heel veel drukte mee voor Amoun. Zij is als altijd een uitstekende gastvrouw. Dus krijgt een ieder koffie, thee, koekjes en natuurlijk alle informatie. De gids vertaalde dit voor de groep. Met aandacht werd er geluisterd en ze stelden verschillende vragen. In hoeverre het bestaan van Domari door hen verder verspreid wordt is afwachten.  Dat is een lange weg. Het is maar een enkele keer tot nu toe dat er een joodse groep komt.

2 dagen later kwam er totaal onverwachts een grotere groep, 35 personen, uit Amerika op bezoek.  Dit bezoek werd kort tevoren telefonisch aangekondigd in de vorm van “we komen eraan”. Binnen 5 minuten waren ze er ook al. De kamer zat propvol. Trouwens, ik heb nooit geweten dat Amerikanen zulke zoetekauwen zijn. 2 dessert lepels suiker en dan een klein beetje thee. (de thee was absoluut niet sterk gezet) Ook door hen werd er met aandacht geluisterd en vragen gesteld.

Kinderen Zij hadden examens op school. Desondanks, of juist daarom kreeg Amir, 7 jaar, extra lessen. Want hij heeft er heel veel moeite mee om de lessen op school te volgen en aandacht is er op school nauwelijks voor hem. Het afgelopen jaar hebben 15 kinderen dankzij de bijlessen in het Center de basis school gehaald. Het merendeel van de kinderen die vorig jaar de basis school haalden zijn naar vervolgonderwijs gegaan. Ieder kind dat verder kan komen dankzij extra hulp vanuit het Center, is de moeite waard.

Gesprek Amar: Zij is 19 jaar. Dankzij de extra lessen vanaf haar 5e jaar, destijds in het Center, kon ze naar een vervolgopleiding en heeft die met succes afgerond. Haar doel was en is om advocaat te worden, om via die weg mensen uit eigen groep te kunnen helpen. Ze volgt nu voor het 2e jaar de studie “Rechten” aan de Christelijke Universiteit in Birzet, vlakbij Ramalah. Ze vertelde er enthousiast over. Na 4 jaar studie kan ze kiezen welke specifieke richting ze zou willen volgen. Maar ze kan dan ook al gaan werken als advocaat voor algemene zaken. Via sponsoring kon het 1e semester betaald worden. Ongeveer €.1000,- .  De verdere kosten en die liggen aanzienlijk hoger, worden door de families bij stukjes en beetjes bij elkaar gebracht. Ik heb dubbel respect voor haar en haar familie. Ze heeft de afspraak op de Universiteit dat ze in gedeelten kan betalen. Boeken kan ze gebruiken via de bibliotheek van de Universiteit. Ze wil me heel graag de Campus laten zien. Met haar afgesproken dat ik met haar mee ga naar de Universiteit wanneer ik DV terug zou komen.

Ieder kind heeft en droom over hetgeen ze later willen worden, net als bij ons. Zo vertelde Zaid dat hij ingenieur wil worden en Yousef dat hij een “Hele Grote Chef” wil worden in groot restaurant, om iedereen eten te kunnen geven. (zegt iets over hetgeen hij meemaakt in gebrek aan eten)  

Voedsel bank;  Amoun heeft een gesprek, het zoveelste, met de huidige manager van de Voedselbank gehad. Een goed gesprek, maar of het wat opgaat leveren?  Later kwam een vrijwilliger, werkzaam bij de Voedselbank, op bezoek in het Center. Van oorsprong kwam hij uit Japan. Hij bracht zijn gitaar mee en leerde Amoun hoe ze enkele kernbegrippen of bewegingen hoe je gitaar kunt spelen. Belangrijk blijkt dan hoe zet je op de juiste wijze je vingers neer. Dit ging op de manier van one, two, tree. Heel even kon ze de aandacht richten op iets anders dan alleen maar op allerlei problemen. En dat werkt ontspannend.

Bezoek aan een familie in de Oude stad.  Gezin met 8 kinderen in de leeftijd van ongeveer 0  tot 12 jaar.  Ze leefden in een kleine ruimte onder de grond. Met moeite kon je er al klauterend en  klimmend in hun woonruimte komen. Mijn gedachte was: bij een bombardement zit je hier veilig, maar ben je tegelijk levend begraven. Wanneer de kinderen bv. buiten wilden spelen, dan was er het nauwe straatje met aan beide kanten……………..beton.

Aan een ieder is het aan te raden om een bezoek aan het Center te brengen, zodat het meer en meer bekend wordt.

Een bezoeker.

Terug naar nieuwsoverzicht

Help het volk van de Domari in Jeruzalem

Het volk van de Domari, met ongeveer 200 gezinnen in de Oude Stad van Jerusalem, verkeert

in een minderheidspositie en daardoor in een sociaal en cultureel isolement.


Contact

Stichting Vrienden van Domari
Laan 113
8071 JJ  Nunspeet
0341-279042

NL 88 RABO 0120 1473 27
58184724

Steun ons!

Help de Domari's en doneer! De verkregen gelden komen geheel ten goede aan het volk van Domari.