Vrienden van Domari

01-06 2020 | Bericht vanuit Domari Center.

Corona rond het Domari Center te Jeruzalem.                                                  Mei 2020,  

 

De Domari gemeenschap is bijzonder hard getroffen door het uitbreken van de Wereldwijde Pandemie van Covid 19. Voor een toch al economisch achtergestelde gemeenschap heeft het niet kunnen werken, voor zover men dit had, een verwoestend effect. De Dom gezinnen halen hun inkomen uit het werk, bestaande uit betaling van zeer lage lonen, de verkoop van hun zelfgemaakte producten aan toeristen, of vanuit zeer grote nood toch moeten bedelen om voedsel, terwijl men niet wil bedelen. De Pandemie veroorzaakt geen banen en geen toeristen, waardoor de Domari dubbel zwaar worstelden om hun kinderen te voeden en de noodzakelijke behoeften te kunnen kopen voor hygiene. Dit treft dubbel de alleenstaande moeders, tienerouders en gehandicapten. De gehandicapte Domari hebben behoeften aan o.a incontinentie materiaal, zeep enz. En………….. het was er niet.  En bij ziekte kan het merendeel niet naar een dokter.

Bovendien was er voor de kinderen die naar school gingen de sluiting. (merendeel van de Dom kinderen gaat nog altijd niet naar school) De kinderen hebben al bijzonder veel moeite met hun opleiding en hebben een grote achterstand t.o.v leeftijdsgenootjes. Nu zaten ze thuis met niets. Hun ouders kunnen niet helpen met huiswerk vanwege eigen analfabetisme. Digitale middelen hebben ze niet. En helaas geldt voor het merendeel van het onderwijzend personeel dat het toch maar Domari kinderen zijn. Dus niet belangrijk om extra aandacht te geven.

Het merendeel van de mensen zijn zich niet eens bewust van de aanwezigheid van Domari  mensen.in Jeruzalem. Dus hebben ze veel minder steun of helemaal niet ontvangen in vergelijking met andere groepen in Jeruzalem.

 Voor de Corona-uitbraak werkte het Domari - Centrum hard om het bewustzijn van de aanwezigheid van de Dom te vergroten en de negatieve effecten van discriminatie warmee ze worden geconfronteerd  via verschillende programma’s te bestrijden.

Vanwege de wanhopige aard van de situatie en het gebrek aan middelen, heeft het Centrum zich nu uitsluitend moeten richten op de noodhulp van de gemeenschap.

Tijdens de Civid-19 pandemiee kreeg de Domari Society toestemming van de regering open te blijven om het Domari volk te helpen met humanitaire hulp. Dit werd gedaan door  verstrekken van voeding, kleding, hygiene produkten aan de armsten van de armen in de Dom gemeeschap. De taak was enorm, omdat we weinig geld hadden om de mensen te steunen. En we konden maar een klein deel van de mensen bereiken. Tussendoor maakten we mondkapjes om iets ter bescherming te hebben. Dat we zover dit mogelijk was, open mochten blijven ervaarden we als bijzonder. Tegelijk stonden we voor een bijna onmogelijke taak. Maar in deze wanhopige tijden is het belangrijkste om te overleven. En te doen wat je kunt.

Wij Danken God dat wij tot heden niet ziek zijn geworden. En te weten dat hoe moeilijk de situatie ook is, Hij mensen geeft die aan ons denken.                             Amoun.

 

Terug naar nieuwsoverzicht

Help het volk van de Domari in Jeruzalem

Het volk van de Domari, met ongeveer 200 gezinnen in de Oude Stad van Jerusalem, verkeert

in een minderheidspositie en daardoor in een sociaal en cultureel isolement.


Contact

Stichting Vrienden van Domari
Laan 113
8071 JJ  Nunspeet
0341-279042

NL 88 RABO 0120 1473 27
58184724

Steun ons!

Help de Domari's en doneer! De verkregen gelden komen geheel ten goede aan het volk van Domari.